Aktualności » Warszawa » Stanowisko Zespołu do spraw koordynacji sieci laboratoriów COVID ws. możliwości wykorzystania testów wykrywających antygen SARS-CoV-2 w diagnostyce COVID-19 w Polsce z dnia 03.11.2020 r.

Sławomir Białek 03/11/2020 00:00

Szanowni Państwo,

Ministerstwo Zdrowia opublikowało najnowszy dokument Strategia walki z pandemią COVID19 - wersja 3.0. Poniżej link:

Dla nas najważniejszy jest załącznik 1a, który zawiera Stanowisko Zespołu do spraw koordynacji sieci laboratoriów COVID ws. możliwości wykorzystania testów wykrywających antygen SARS-CoV-2 w diagnostyce COVID-19 w Polsce z dnia 03.11.2020 r. Stanowisko to zawiera rzecz bardzo ważną a mianowicie Algorytm diagnostyki COVID-19 z użyciem testu antygenowego w lecznictwie otwartym, zamkniętym i SOR/IP. Poniżej prezentuję ten algorytm. Drodzy Państwo, Pani dr Monika Jabłonowska Konsultant Wojewódzki ds. diagnostyki laboratoryjnej i Zarząd Oddziału Warszawskiego PTDL, polecamy ten dokument Państwa uwadze, prosimy o rozpropagowanie go w swoich środowiskach zawodowych i wśród wszystkich członków naszego Towarzystwa.

dr Sławomir Białek
Oddziału Warszawskiego PTDL