Przygotowanie pacjenta do doustnego testu tolerancji glukozy
- Badanie jest wykonywane u osób:
- z podejrzeniem występowania cukrzycy bądź nieprawidłowej tolerancji glukozy;
- z nieprawidłowym poziomem glukozy na czczo 5,6 – 6,9 mmol/l;
- z cechami zespołu metabolicznego (otyłość brzuszna, zbyt wysokie stężenie triglicerydów, podwyższone ciśnienie tętnicze, zbyt niskie stężenie HDL-cholesterolu) przy prawidłowym stężeniu glukozy na czczo;
- u każdej kobiety między 24. a 28. tygodniem ciąży.
- Testu nie należy wykonywać w czasie ostrej choroby i bezpośrednio po niej.
- 3 dni przed badaniem należy zachować typową dietę – spożycie węglowodanów nie powinno być mniejsze niż 150 g na dobę.
- Przed wykonaniem testu nie należy stosować leków: glukokortykosteroidów, diuretyków tiazydowych, preparatów antykoncepcyjnych, hipotensyjnych, przeczyszczających, barbituranów, środków uspokajających, salicylanów, witaminy C.
- Należy być wypoczętym, po przespanej nocy.
- Test wykonuje się rano, na czczo, od 8 do max 14 godzin od spożycia ostatniego posiłku.
- Podczas testu nie można przyjmować posiłków i płynów, palić papierosów.
- Przez cały okres testu (2 godziny) należy przebywać w miejscu jego wykonywania.
Wykonanie testu:
- Pobranie na czczo próbki krwi żylnej i oznaczenie poziomu glukozy.
- Podanie pacjentowi do wypicia w ciągu 3-5 minut 75 gramów glukozy rozpuszczonej w 250 – 300 ml wody.
- Pobranie drugiej próbki krwi żylnej po 120 minutach od podania roztworu glukozy.
Do pobrania: Przygotowanie pacjenta do doustnego testu tolerancji glukozy