Przygotowanie pacjenta do doustnego testu tolerancji glukozy

  • Badanie jest wykonywane u osób:
  1. z podejrzeniem występowania cukrzycy bądź nieprawidłowej tolerancji glukozy;
  2. z nieprawidłowym poziomem glukozy na czczo 5,6 – 6,9 mmol/l;
  3. z cechami zespołu metabolicznego (otyłość brzuszna, zbyt wysokie stężenie triglicerydów, podwyższone ciśnienie tętnicze, zbyt niskie stężenie HDL-cholesterolu) przy prawidłowym stężeniu glukozy na czczo;
  4. u każdej kobiety między 24. a 28. tygodniem ciąży.
  • Testu nie należy wykonywać w czasie ostrej choroby i bezpośrednio po niej.
  • 3 dni przed badaniem należy zachować typową dietę – spożycie węglowodanów nie powinno być mniejsze niż 150 g na dobę.
  • Przed wykonaniem testu nie należy stosować leków: glukokortykosteroidów, diuretyków tiazydowych, preparatów antykoncepcyjnych, hipotensyjnych, przeczyszczających, barbituranów, środków uspokajających, salicylanów, witaminy C.
  • Należy być wypoczętym, po przespanej nocy.
  • Test wykonuje się rano, na czczo, od 8 do max 14 godzin od spożycia ostatniego posiłku.
  • Podczas testu nie można przyjmować posiłków i płynów, palić papierosów.
  • Przez cały okres testu (2 godziny) należy przebywać w miejscu jego wykonywania.

Wykonanie testu:

  1. Pobranie na czczo próbki krwi żylnej i oznaczenie poziomu glukozy.
  2. Podanie pacjentowi do wypicia w ciągu 3-5 minut 75 gramów glukozy rozpuszczonej w 250 – 300 ml wody.
  3. Pobranie drugiej próbki krwi żylnej po 120 minutach od podania roztworu glukozy.

Do pobrania: Przygotowanie pacjenta do doustnego testu tolerancji glukozy